W miniony piątek, 10 listopada 2023 roku podczas Targów Horeca w Krakowie odbyły się Polskie eliminacje międzynarodowego konkursu kulinarno-cukierniczego dla szkół gastronomicznych Trophée Mille Polska 2023. W kulinarnych zmaganiach startowało 6 szkół z całej Polski. Zespół Szkół Ponadpodstawowych im. W. Witosa w Nawojowej również zgłosił swój zespół. Dzięki zaangażowaniu zdobyli 3 miejsce. Pierwsze zajęli uczniowie z Krakowa, drugie z Kielc.
Przygotowania uczniów do konkursu podjęła się Anna Wilk, nauczycielka przedmiotów zawodowych w Technikum Żywienia (TŻ). Wymogiem udziału w konkursie było wyłonienie kobiety i mężczyzny do zespołu i stworzenie własnego autorskiego przepisu na danie słone – główne i danie słodkie.
Uczniowie, którzy zostali wybrani to Zuzanna Śliwa uczennica 2 klasy TŻ i Dominik Lorek uczeń 5 klasy TŻ. Potrawa przygotowana przez uczniów to „Łosoś w solance w asyście leśnych grzybów, pietruszki i piany sojowej” i „Dyski czekoladowe z konfiturą z dyni”.
– Konkurs Trophee Mulle to międzynarodowy projekt mający kilkanaście lat tradycji, jednak w Polsce odbył się pierwszy raz. To był debiut uczniów TŻ w Nawojowej w tak prestiżowym wydarzeniu. Wynik jaki osiągnęli jest niesamowity, 3 miejsce w takim gronie szkół i przy takim Jury to ogromny sukces – mówi w rozmowie z miastoNS.pl Michał Bulzak, dyrektor szkoły w Nawojowej.
Celem Konkursu jest zachęcenie młodych adeptów sztuki kulinarnej i cukierniczej do pogłębiania wiedzy na temat nowoczesnych technik rozwoju zawodowego, zmotywowanie do doskonalenia umiejętności, poprzez otwartość i aktywne uczestnictwo w życiu środowiska gastronomicznego, jak również przekazywanie wiedzy i doświadczenia przez najlepszych kucharzy i cukierników młodszemu pokoleniu.
Trophée Mille to ceniony międzynarodowy konkurs, który ujawnia wybitne zdolności młodych kucharzy i cukierników, pokazuje ich fantazję i młodzieńczą odwagę w nieoczywistym łączeniu smaków. Misją jest rozwój i kompetencje zawodowe dla uczniów i nauczycieli na poziomie międzynarodowym, a globalna rywalizacja jest doskonałym motywatorem do wyboru średnich szkół gastronomicznych.