Chętnych do nauki kroszonkarstwa nie brakuje. Warsztaty pod okiem twórczyni ludowej

radio.opole.pl 1 tydzień temu
Zdjęcie: Warsztaty kroszonkarskie w MŚO [fot. Katarzyna Doros-Stachoń]


Kroszonkarstwo to najbardziej popularna technika zdobienia jaj na Śląsku Opolskim. Wciąż przybywa chętnych, którzy chcą zdobyć umiejętność drapania misternego wzoru na jajku. Na tydzień przed świętami dorośli i dzieci wzięli udział w warsztatach kroszonkarskich organizowanych przez Muzeum Śląska Opolskiego w Opolu. Jak przekonuje twórczyni ludowa Sandra Ejsmont, to już ostatni moment na naukę, jeżeli chcemy zdążyć ze stworzeniem małych dzieł do wielkanocnego…

- W zależności jak kunsztownie do tego podejdziemy, wykonanie kroszonki zajmuje od 2 do kilku godzin - mówi Sandra Ejsmont. - W 4-6 godzin to już tak porządnie będzie to jajko zrobione. Ważne jest to, żeby na naszym jajku znalazły się polne kwiaty, wtedy wpisuje się w ten nasz wzór opolski. - Chciałam nauczyć się czegoś nowego. Kiedyś próbowałam drapać jajka, ale zwykłym nożykiem i skorupki się połamały, więc odpuściłam. Teraz liczę, iż skorupka przeżyje - mówi - Robiłam już kroszonki w szkole, ale wtedy nie za dobrze mi to wyszło. Trudne było trzymanie tego nożyka. Próbowałam zrobić kwiatka, ale mi nie wszyło. Mam nadzieję, iż teraz pójdzie mi lepiej - mówi Lena. - jeżeli ktoś nie jest doświadczony, zawsze warto sobie wcześniej ten wzór narysować na jajku ołówkiem. Jak będziemy drapać to go nie będzie widać - wyjaśnia twórczyni ludowa.Dodajmy, iż do zdobienia wydmuszek do kroszonek twórcy…
Idź do oryginalnego materiału