Dawaj dziecku warzywa o tej barwie: chronią przed infekcjami

mamadu.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Czerwone warzywa zawierają likopen, który ma działanie przeciwzapalne i antyrakowe. Pexels


Dzięki spożywaniu warzyw dostarczamy organizmowi składniki mineralne, które mają adekwatności przeciwwirusowe i antybakteryjne, więc wpływają pozytywnie na leczenie i zapobiegają nawrotom infekcji. Okazuje się, iż kluczowym składnikiem w leczeniu infekcji układu moczowego jest likopen, który zawarty jest w czerwonych warzywach.


Przy zapobieganiu i nawracających infekcjach układu moczowego, warto wspierać układ odpornościowy dziecka dzięki diety: by było zdrowe, musi jeść warzywa.

Dietetycy zachęcają do spożywania warzyw w kolorze czerwonym, bo zawierają likopen.

Likopen to związek chemiczny, który działa przeciwzapalnie oraz ma adekwatności antynowotworowe. Znajdziemy go w pomidorach, ale również w papryce i burakach.


Naturalne wspomagacze leczenia


Przy problemach z układem moczowym, częstych i nawracających infekcjach u dziecka, najczęściej poleca się (oprócz typowego leczenia w postaci antybiotykoterapii) zadbać o dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości wody oraz włączenia do diety żurawiny. Owoc ten skutecznie obniża ryzyko częstego zapalenia pęcherza moczowego, ale również wspiera leczenie, gdy już dojdzie do infekcji, bo zawiera dużą dawkę witaminy C.

Jest ona naturalnym wspomagaczem odporności, chroni nerki i pęcherz moczowy przed bakteriami. Już nasze babcie wiedziały o tym, iż żurawina to naturalny lek na problemy z układem moczowym. Okazuje się jednak, ze nie tylko żurawinę warto włączyć do diety, gdy my lub dziecko mamy problemy z infekcjami układu moczowego.

Na problemy z pęcherzem u dziecka: likopen


Nie bez znaczenia jest to, jakie warzywa i owoce włączamy do naszej diety – niektóre mają więcej składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Dietetyczka Magdalena Czyranda-Kolenda w rozmowie z rmf24.pl powiedziała o tym, iż niektóre warzywa warto włączać do diety, kiedy mamy problemy z układem moczowym.

"Profilaktycznie powinno zażywać się więc tłuszcze nienasycone, które znajdują się m.in. w oliwach takich jak oliwa z oliwek, olej rzepakowy, siemię lniane, olej lniany czy awokado. To też tłuste ryby morskie, np. łosoś, makrela atlantycka, szprotki, śledzie czy flądra bałtycka" – powiedziała dietetyczka.

Specjalistka dodała także ciekawą opinię o tym, iż szczególną rolę w diecie osoby z infekcją układu moczowego grają warzywa o czerwonym kolorze: "One zawierają dużą ilość likopenu, który ma działania protekcyjne (...). Znajdziemy go przede wszystkim w skórce pomidora, jego wszelkich przetworach, przecierach, passatach czy domowych ketchupach. Co ważne, ten składnik lubi tłuszcz. Można więc połączyć go na przykład w leczo, gdzie będzie i oliwa z oliwek i chude mięso, a to podniesie zdecydowanie wartość tego dania".

Likopen to związek chemiczny, który ma szereg prozdrowotnych adekwatności: działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybicze i antybakteryjne. Zwalcza wolne rodniki i istnieje teoria, iż blokuje rozwój komórek nowotworowych w organizmie, dlatego zaleca się go osobom, które są genetycznie narażone na różnego rodzaju nowotwory.

Naturalne suplementy w diecie


Dietetyczka wspomina o tym, iż warzywa takie jak papryka, burak czy pomidor, a nie tylko żurawina, będą wspomagały leczenie i zapobiegały nawrotom infekcji układu moczowego. Ważne jest również to, by do diety włączać warzywa, które mają dużo przeciwutleniaczy, więc działają przeciwzapalnie na organizm.

Takimi cennymi warzywami są także te, które mają zieloną lub fioletową barwę: brokuł, fasolka, cukinia, bakłażan, czerwona cebula i kapusta, a także por, brukselka czy szparagi. Warzywa z tej listy warto łączyć ze zdrowymi tłuszczami, witaminą E i selenem, które znajdziemy w orzechach, kiełkach i nasionach zbóż.

Idź do oryginalnego materiału