W dniu 24 marca 2025 roku w naszej szkole odbyły się eliminacje do etapu wojewódzkiego konkursu „Sprawny w zawodzie”. Była to też świetna okazja, by przyszli kucharze zaprezentowali swoje talenty. Tym bardziej, iż 25 marca obchodzony jest Europejski Dzień Talentów. Konkurs rozpoczął się o godzinie 9:00 od powitania uczestników przez kadrę Hufca i MCK. Następnie przedstawiono zasady realizacji działań, oceny oraz czas, w jakim uczestnicy mieli przygotować swoje dania. Czas na przygotowanie potrawy wynosił 90 minut, a zadaniem było przygotowanie przekąski. Uczestnicy mieli do dyspozycji różnorodne składniki, a także pełną gamę sprzętu kuchennego. Dania były oceniane przez jury składające się z wicedyrektora szkoły Pani Agnieszki Sobochy, komendanta Hufca Ireneusza Kasprzyka oraz nauczycieli przedmiotów zawodowych gastronomicznych: Grażyny Rokity i Ewy Janowskiej. Przyznawano punkty w trzech kategoriach: smak, prezentacja oraz pomysłowość. Poziom był bardzo wyrównany. Młodzież pokazała swoje kulinarne talenty na wysokim poziomie. Dla wszystkich uczestników zostały zakupione nagrody, które na pewno przydadzą się każdemu kucharzowi.
Konkurs kulinarny okazał się niezwykle udanym wydarzeniem. Uczestnicy mieli okazję do zaprezentowania swoich umiejętności oraz ukrytych talentów. Dziękujemy wszystkim uczestnikom za zaangażowanie oraz gratulujemy zwycięzcom.






