Jako tata poczuwasz się do bycia szefem-kuchni? W takim razie musisz wiedzieć nie tylko, dlaczego pomidory, ogórki, truskawki, jagody czy maliny są tak ważne w diecie twojego dziecka. Powinieneś też wyspecjalizować się w metodach przedłużania świeżości sezonowych warzyw i owoców, aby domownicy mieli do nich dostęp przez dłuższy czas.
Jakie to sposoby i czego będziesz potrzebował do przechowywania produktów, by mieć pewność, iż nie ulegną zepsuciu? Śpieszymy z pomocą wraz z marką FoodSaver, amerykańskim producentem systemów pakowania próżniowego. Prezentujemy 7 trików, które każdy tata–szef kuchni powinien znać, aby zatrzymać smak lata na dłużej!
1. Mrożenie owoców i warzyw w porcjach
Mrożenie to najprostszy sposób na przedłużenia życia letnich owoców i warzyw. Ale uwaga: nie wrzucaj ich luzem do zamrażarki, tylko porcjuj i przechowuj w woreczkach lub pojemnikach próżniowych. W razie potrzeby wyjmiesz tyle, ile potrzebujesz, a nie całość. Wstępnie zamroź owoce rozłożone na tacy, aby się nie posklejały w bryłę.
2. Pakowanie próżniowe ziół i przypraw
Świeża bazylia, tymianek czy mięta to smaki lata. Niestety, zioła te gwałtownie tracą swój aromat. Jak możesz zachować ich intensywny smak na wiele miesięcy? Pomoże ci w tym próżniowe pakowanie. Usuwając powietrze, stworzysz hermetyczne środowisko, w którym produkty zachowają swoją strukturę, smak i wartości odżywcze.
Przygodę z systemami pakowania próżniowego możesz zacząć od np. FoodSaver VS1290X. Ten prosty, lekki, kompaktowy i bardzo łatwy w obsłudze sprzęt zachowa świeżość ziół i przypraw aż do 5 razy dłużej niż przy tradycyjnym przechowywaniu. Urządzenie umożliwi ci automatyczne odsysanie i zgrzewanie woreczków.
3. Szybkie marynowanie w pojemnikach próżniowych
Dla zachowania świeżości połącz marynowanie (moczenie w przyprawionej zalewie) z techniką vacuum (odessanie powietrza i tworzenia próżni). Nie tylko wydłużysz trwałość jedzenia, ale także skrócisz czas marynowania – mięso, ryby czy warzywa pochłoną przyprawy znacznie szybciej. To otwarta droga do grilla "na szybko" o smaku lata!
Do tego triku możesz zastosować pojemniki do próżniowego przechowywania FoodSaver, które uszczelnisz np. kompaktową zgrzewarką FoodSaver VS2190X. Ten bardziej zaawansowany model z funkcjami premium szybciej usuwa powietrze i da ci większą kontrolę nad procesem pakowania dzięki dodatkowym trybom i schowkowi na rolkę.
4. Gotowanie sous vide dla pełni smaku
Sous vide to metoda, która polega na gotowaniu składników w woreczkach próżniowych w kąpieli wodnej o kontrolowanej temperaturze (50°C-85°C). Zrób z niej użytek, a "zamkniesz" smak, soczystość i wartości odżywcze w produkcie! Przygotowane latem warzywa czy mięso będziesz mógł potem podgrzać i serwować rodzinie jak świeże.
5. Przygotowanie gotowych baz (np. sosów, bulionów)
Latem, kiedy warzywa są najsmaczniejsze, warto, żebyś jako szef kuchni ugotował większe ilości sosu pomidorowego, bulionu czy pesto, czyli gęstego zielonego sosu z utartej bazylii. Rozlej je do słoików, zamroź lub zapasteryzuj, aby zrobić z nich świetną bazą do szybkich dań – makaronów, zup czy zapiekanek – w kolejnych porach roku.
6. Organizacja spiżarni i zamrażarki
Dobra organizacja to połowa sukcesu. Dlatego poddane konserwacji produkty spożywcze adekwatnie oznacz i posegreguj. Etykietowanie słoików i pojemników (z datą i nazwą zawartości) pozwoli ci uniknąć chaosu i marnowania jedzenia. Uporządkowana spiżarnia i zamrażarka sprawią, iż zrobione latem zapasy łatwiej wykorzystasz na potem.
7. Domowe przetwory i fermentacja
Dżemy, konfitury, kiszonki, soki i syropy to klasyczny, ale niezawodny sposób na zatrzymanie lata. Przykładowo, kiszone ogórki czy pomidory nie tylko zachowają smak, ale też przydadzą się na wzmocnienie odporności w chłodniejszych miesiącach. Dla ciebie jako taty–szefa kuchni to prawdziwe pole do popisu np. na eksperymenty z przyprawami.