Do niedzieli (13.10) miłośnicy różnego rodzaju łakoci będą mieli okazję spróbować rozmaitych odmian kaw, herbat i przysmaków czekoladowych. Nie zabraknie ciast, chlebów oraz miodów. Na placu przy miejskim ratuszu swe stoiska rozstawili cukiernicy z całego kraju.
– Degustujemy z koleżanką i jest fantastycznie – mówi uczestniczka festiwalu. Polecam czekoladę z różą i kardamonem. Nie ma porównania do wyrobów jakie znajdujemy na sklepowych półkach. Różnica jest piramidalna i warto tutaj przyjść, by porównać smak.
– Można wytworzyć czekoladę bez cukru. Wystarczy dodać ksylitolu, czyli cukru brzozowego. Gdybyśmy nie dodali ksylitolu lub cukru mielibyśmy czekoladę gorzką 100 procent, a to dla wielu osób jest niesmaczne. Na degustacji polecam dziś różę z kardamonem, prażony sezam i sól, czekoladę białą z czarną porzeczką i mleczna czekoladę na mleku kokosowym i ryżowym. Wszystkie czekolady produkuję sam, to taka manufaktura, która powstała, bo chciałem zaimponować dziewczynie, a potem samo kręciło się dalej – mówi Paweł Sobieraj z firmy Sobieraj Chocolate z Wrocławia.
– Mamy narzędzia z czekolady obsypane kakao, dlatego wyglądają jak zardzewiałe – mówi Agnieszka Rzymska z „Ciasta i czekolady z Ziemi Łódzkiej”. – Mamy też klucze, podkowy, nożyce – dodaje.
– To fajna opcja na sobotnie popołudnie – mówi Katarzyna, która przyjechała na festiwal z synem i mamą. – Piłyśmy gorącą czekoladę deserową i nie ma w smaku porównania z tym, co kupujemy w sklepie. Jest pyszna, jedwabista i prawdziwa. Warto tu przyjść.
Festiwal Czekolady i Słodkości potrwa dziś do godziny 20:00, natomiast jutro od 10:00 do 18:00.
uczestnicy Festiwalu Czekolady i Słodkości:
autor: KZL