Czym zajmuje food florysta? Dla najmłodszych uczniów Szkoły Podstawowej w Niegowici tajniki tego zawodu – stosunkowo nowego – nie są już tajemnicą. Dzieci z klasy IIa uczestniczyły w wyjątkowym spotkaniu z food florystką Katarzyną Jelonek, mamą jednego z uczniów podstawówki w Niegowici. Podczas warsztatów powstały także oryginalne prezenty z okazji Dnia Babci i Dziadka.
Food florystyka łączy w sobie florystykę – sztukę układania kompozycji roślinnych i aranżowania wnętrz, oraz kulinaria. Food florysta to osoba, która tworzy tzw. jadalne bukiety i dekoracje, z wykorzystaniem składników spożywczych m.in. słodyczy, owoców czy warzyw, a w swojej pracy korzysta zarówno z umiejętności artystycznych, jak i technicznych, tworząc oryginalne kompozycje, które nie tylko zachwycają urodą, ale mogą być także spożywane.
Niegowickie spotkanie z food florystką, zorganizowane w ramach doradztwa zawodowego, rozpoczęło się od części teoretycznej. Po niej odbyły się warsztaty, podczas których drugoklasiści wykonywali własnoręcznie niepowtarzalne prezenty z okazji Dnia Babci i Dziadka.
– Przy użyciu słodyczy i sztucznych kwiatów dzieci tworzyły kompozycję w przygotowanych wcześniej bukietach. Na koniec przeprowadziliśmy wywiad z Panią Kasią, z którego dowiedzieliśmy się jak ważna w tej pracy jest kreatywność, precyzja i kooperacja z klientem. Serdecznie dziękujemy Pani Kasi za przeprowadzenie spotkania oraz za podzielenie się swoją wiedzą i doświadczeniem – podsumowuje nauczycielka edukacji wczesnoszkolnej Paulina Dec na stronie internetowej SP w Niegowici.
zdjęcia: materiały SP w Niegowici