Pora na szpinak

zssuskarzysko.pl 1 miesiąc temu

Szpinak to w ostatnim czasie bardzo modne warzywo. Nie zawsze tak było. W minionych czasach szpinak rozmącony z rozbełtanym jajkiem oraz ziemniakami był specjalnością stołówek i barów mlecznych, a przede wszystkim koszmarem wszystkich, a zwłaszcza dzieci. Tymczasem jest to warzywo posiadające bogate adekwatności odżywcze, pełne witamin, soli mineralnych, źródło antyoksydantów oczyszczających nasz organizm, W Polsce szpinak uprawiany jest co najmniej od końca XVII wieku, w 1786 roku pisze o nim w poradniku „Porządek robót miesięcznych ogrodnika na cały rok wypisany i na miesiące podzielony” księżna Anna Jabłonowska.

Liście szpinaku można wykorzystać na wiele sposobów. Na surowo nadaje się jako dodatek do kanapek i sałatek. Można z niego przyrządzić smoothie, wystarczy dodać wodę, owoce, takie jak pomarańcza czy ananas i wszystko zblendować. Na ciepło szpinak możemy połączyć z czosnkiem, niewielką ilością soli i poddusić na oliwie. Będzie wtedy znakomitym dodatkiem do makaronu, naleśników i omletów. Szpinak dodawany jest również do ciast i deserów. Ze szpinakowym wyzwaniem podczas zajęć zmierzyli się uczniowie naszej szkoły, efekty ich starań przedstawiają fotografie.

Idź do oryginalnego materiału