Jak moczyć śledzie? To zależy od ich rodzaju
Odpowiednie moczenie śledzi pozwoli pozbyć się nadmiaru soli, co pozytywnie wpłynie na smak i konsystencję ryb. Okazuje się jednak, iż sposób moczenia w głównej mierze zależy od rodzaju śledzi. Proces przebiega inaczej, jeżeli chodzi o tradycyjne specjały z beczki czy śledzie z solanki.
Jak długo powinno się moczyć śledzie? W przypadku:
- Śledzi z beczki – odznaczają się one największą zawartością soli, wobec czego moczenie w wodzie powinno przebiegać najdłużej – nawet 24 godziny, woda powinna być zimna i należy wymieniać ją co kilka godzin;
- Śledzi z solanki (chodzi tu o ryby solone metodą duńską) – tutaj proces jest znacznie krótszy, ryby należy moczyć przez 2 godziny, przy czym po godzinie należy wymienić wodę;
- Matiasów – w tym przypadku moczenie trwa najkrócej, bo zaledwie 15 minut, co ważne – kupując takie śledzie należy zwrócić uwagę, czy są to faktycznie matiasy czy jedynie filety śledziowe a’la matias.
We wszystkich powyższych wariantach, moczenie śledzi nie powinno trwać zbyt długo. W przeciwnym razie ryby stracą na smaku.
Przeczytaj też: Te ryby mają najmniej ości. Smaczne i bezpieczne choćby dla dzieci
Sposoby moczenia śledzi – robić to w mleku, maślance czy wodzie?
Śledzie można moczyć zarówno w wodzie, jak i w mleku czy maślance. W przypadku wspomnianych produktów mlecznych moczenie ryb może trwać nieco krócej, w porównaniu z moczeniem w wodzie.
Co więcej, mleko i maślanka może nadać śledziom interesującego smaku oraz sprawi, iż mięso ryb zrobi się delikatniejsze. Nie możemy jednak przesadzić z długością całego procesu, ponieważ, podobnie jak w przypadku zbyt długiego moczenia w wodzie, śledzie będą mdłe i nijakie.
Zobacz też:
Ma mało ości i nie śmierdzi tranem. Ta ryba powinna królować na świątecznym stole
Wigilijna zupa z Kresów zachwyca smakiem od pierwszej łyżki. Prosta, a robi furorę na stole
Tego makowca zrobisz w kwadrans. Bez wyrabiania i ucierania maku

















