Śledzie mocz dokładnie tyle. Będą miękkie i odpowiednio słone

top.pl 18 godzin temu
Zdjęcie: /123RF/PICSEL


Bardzo często, podczas uroczystości rodzinnych lub świąt, na stole lądują śledzie. Te lubiane przez wiele osób ryby mogą występować w rozmaitych wariantach. najważniejsze w ich przygotowaniu okazuje się odpowiednio długie moczenie. W jaki sposób należy moczyć śledzie? To zależy od tego, jakie ryby przynieśliśmy ze sklepu.

Jak moczyć śledzie? To zależy od ich rodzaju

Odpowiednie moczenie śledzi pozwoli pozbyć się nadmiaru soli, co pozytywnie wpłynie na smak i konsystencję ryb. Okazuje się jednak, iż sposób moczenia w głównej mierze zależy od rodzaju śledzi. Proces przebiega inaczej, jeżeli chodzi o tradycyjne specjały z beczki czy śledzie z solanki.

Jak długo powinno się moczyć śledzie? W przypadku:

  • Śledzi z beczki – odznaczają się one największą zawartością soli, wobec czego moczenie w wodzie powinno przebiegać najdłużej – nawet 24 godziny, woda powinna być zimna i należy wymieniać ją co kilka godzin;
  • Śledzi z solanki (chodzi tu o ryby solone metodą duńską) – tutaj proces jest znacznie krótszy, ryby należy moczyć przez 2 godziny, przy czym po godzinie należy wymienić wodę;
  • Matiasów – w tym przypadku moczenie trwa najkrócej, bo zaledwie 15 minut, co ważne – kupując takie śledzie należy zwrócić uwagę, czy są to faktycznie matiasy czy jedynie filety śledziowe a’la matias.

We wszystkich powyższych wariantach, moczenie śledzi nie powinno trwać zbyt długo. W przeciwnym razie ryby stracą na smaku.

Przeczytaj też: Te ryby mają najmniej ości. Smaczne i bezpieczne choćby dla dzieci

Sposoby moczenia śledzi – robić to w mleku, maślance czy wodzie?

Śledzie można moczyć zarówno w wodzie, jak i w mleku czy maślance. W przypadku wspomnianych produktów mlecznych moczenie ryb może trwać nieco krócej, w porównaniu z moczeniem w wodzie.

Co więcej, mleko i maślanka może nadać śledziom interesującego smaku oraz sprawi, iż mięso ryb zrobi się delikatniejsze. Nie możemy jednak przesadzić z długością całego procesu, ponieważ, podobnie jak w przypadku zbyt długiego moczenia w wodzie, śledzie będą mdłe i nijakie.

Zobacz też:

​Ma mało ości i nie śmierdzi tranem. Ta ryba powinna królować na świątecznym stole

Wigilijna zupa z Kresów zachwyca smakiem od pierwszej łyżki. Prosta, a robi furorę na stole

Tego makowca zrobisz w kwadrans. Bez wyrabiania i ucierania maku

Idź do oryginalnego materiału