Szefowie branży gastro ostro o młodych: nie potrafią choćby otworzyć pepsi

wiadomosci.onet.pl 2 dni temu
Zdjęcie: Pytam szefów łódzkiej branży gastronomicznej, czy z początkiem lata młodzi ruszyli, aby dorabiać sobie w knajpach. Remigiusz Bukowiecki (z lewej) opowiedział mi, jak minimalizuje ryzyko przyjęcia do p


Przez wiele lat na początku wakacji tłumy młodych ludzi ruszało do pracy, aby zarobić nieco na wyjazdy i odłożyć co nieco na moment, gdy będą musieli wrócić do szkół i na studia. – Oni mają trudności w myśleniu, w zakodowywaniu prostych rzeczy – słyszę o uczniach i studentach od Krystiana Janiszewskiego, prowadzącego kawiarnie przy Piotrkowskiej w Łodzi. A potem spotykam przy tej ulicy właściciela modnej restauracji orientalnej. — To nie jest tak, iż oni nie chcą pracować, ale tutaj nadaje się jeden na cztery tysiące — słyszę od szefa tego lokalu. Ten kandydatom na kelnera zleca wstępny test: "weź tę szklaną butelkę pepsi i pokaż, jak sobie z nią poradzisz otwieraczem". — I wie pan, iż w większości ci młodzi nie potrafią otworzyć pepsi? — dziwi się restaurator. – To pepsi pewnie przez całe ich życie musiała nalewać do szklanki mama.
Idź do oryginalnego materiału