W pachnący przyprawami marcowy wieczór spotkaliśmy się w filii Piaseczno Gołków-Letnisko, przy wspólnej kolacji, by przenieść się – choć na chwilę – do serca Turcji. Wśród zapachu pieczonych warzyw i dźwięków tureckiej muzyki, poznawaliśmy kulturę, tradycje i historię tego fascynującego kraju.
Spotkanie rozpoczęło się od krótkiej prezentacji wprowadzającej w turecką kulturę – usłyszeliśmy o znaczeniu gościnności, roli rodziny i wspólnego jedzenia. Wolontariusz z Dunaj Instytut Dialogu przybliżył nam znaczenie oraz tradycje Ramadanu.
Na stole pojawiły się klasyki tureckiej kuchni: aromatyczna zupa z soczewicy, faszerowane bakłażany Imam Bayıldı w towarzystwie kaszy oraz Havuç Tarator – sałatka z marchewki i jogurtu, a także słodki finał w postaci Revani – ciasta z semoliny.
To spotkanie nie tylko nasyciło nasze zmysły, ale też pokazało, jak bardzo jedzenie i kultura są ze sobą splecione. I iż wspólny stół to najlepszy sposób, by poznać świat.
Dziękujemy bardzo wolontariuszom z Dunaj Instytut Dialogu za przygotowanie kolacji i zabranie nas w niezapomnianą podróż po smakach i kulturze Turcji.
Wydarzenie organizowane przy współpracy z Dunaj Instytut Dialogu oraz Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej.











