

Rozmawiają o szeroko pojętej transformacji energetycznej. Na Zamku Moszna trwa 2. Opolski Kongres ESG.
Przedstawiciele biznesu, eksperci i naukowcy rozmawiają o przyszłości zrównoważonego rozwoju w Polsce. W tym roku nowością jest pokazanie wyzwań związanych z zieloną transformacją w branży HoReCa.
– Ten kongres to ma być przestrzeń do dyskusji, zdobywania wiedzy i networkingu. W tym roku kongres podzieliliśmy i będziemy dyskutować o poszczególnych elementach ESG. Czyli o ekologii, społeczeństwie o tzw. ładzie korporacyjnym czy też zarządzaniu. Po za panelami, debatami też mamy w programie warsztaty – podkreśla Sabina Wyrwich-Płotka, prezes Fundacji Uniwersytetu Opolskiego.
– Temat transformacji, czyli właśnie ład korporacyjny, środowisko, zaangażowanie społeczne, ta wrażliwość na zmiany klimatyczne to są obszary, które z jednej strony są takim absolutnym determinantem rozwoju firm, a z też są kierunkiem nowych unijnych perspektyw finansowych – mówi Michał Wojczyszyn, dyrektor Opolskiego Centrum Rozwoju Gospodarki.
– Bez tych rozwiązań dzisiejszy świat się nie obędzie. Dzisiaj już wiemy, iż zmiany klimatyczne są. To nie jest temat, który można jakoś zaczarować, udawać, iż go nie ma, czy nie jest problemem – dodaje ks. prof. dr hab. Zygfryd Gleaeser, profesor Uniwersytetu Opolskiego i przewodniczący Rady Nadzorczej Instytutu Naukowo-Badawczego Księdza Sebastiana Kneippa w Kamieniu Śląskim.
II Opolski Kongres ESG potrwa dwa dni. Jutro (13.06) uczestnicy będą rozmawiać m.in. o wpływie technologii na odpowiedzialność społeczną czy o wyzwaniach i możliwościach w smart city.
Sabina Wyrwich-Płotka, Michał Wojczyszyn, ks. prof. dr hab. Zygfryd Gleaeser:
Dłuższa relacja:






Autor: MGP