Wszystkie składniki masz w swojej kuchni. Oto genialny napój na przeziębienie

mamadu.pl 12 godzin temu
Jesienią często zdarzają nam się spadki odporności, a wtedy drobnoustroje z łatwością atakują organizm. Zarówno dorośli, jak i dzieci w tym czasie walczą z przeziębieniami, infekcjami i kiepskim samopoczuciem. Warto zadbać o odporność naturalnymi sposobami: czosnkowe "winko" pomoże też na objawy przeziębienia.


Początek sezonu infekcyjnego


Jesień dopiero się zaczyna, a wielu rodziców już narzeka, iż w żłobkach, przedszkolach i szkołach pełno infekcji. Dzieci kaszlą, pociągają nosami i narzekają na ból głowy lub drapiące gardło – to sygnał, iż przeziębienia i poważniejsze choroby zaczynają się rozprzestrzeniać. Kiedy już dopadnie nas choroba, warto leczenie farmakologiczne wspierać naturalnymi metodami, które pomogą na drapiące i bolące gardło, kaszel, chrypkę, ból głowy, ale też pozytywnie zadziałają na odporność.

Wiele naturalnych składników ma bowiem działanie przeciwwirusowe, antybakteryjne i wspierające odporność. Do takich produktów, które zawsze warto mieć jesienią w swojej kuchni i z nich korzystać, kiedy tylko czujemy się niewyraźnie, należą: sok z cytryny, miód, imbir oraz czosnek. Ten ostatni czasami nazywany jest choćby naturalnym antybiotykiem. Wszystkie wymienione składniki możesz wykorzystać, przygotowując "winko" czosnkowe (bezalkoholowe), czyli miksturę, która wspiera odporność i leczy objawy przeziębienia.

Napój czosnkowy - składniki


Aby przygotować "winko" czosnkowe, potrzebujesz:


2 główek czosnku,

soku z 3 cytryn,

5 cm kłącza imbiru pokrojonego w plastry,

4-5 łyżek miodu,

1 szklanki przegotowanej letniej wody,

ewentualnie: kurkumy, pieprzu i goździków.


Jak przygotować czosnkowe "winko"?


Wyparz 1-litrowy słoik i umieść w nim pokrojone lub zmiażdżone ząbki z 2 główek czosnku. Wlej sok wyciśnięty z 3 cytryn. Następnie obierz i pokrój na plastry korzeń imbiru (działa odtruwająco, przeciwwirusowo i antybakteryjnie). Następnie do słoika wlej 4-5 stołowych łyżek miodu (wspomaga układ odpornościowy, działa rozgrzewająco i zwalcza objawy przeziębienia).

Na koniec dolej letnią, przegotowaną wodę i wszystkie składniki dokładnie wymieszaj w słoiku. Odstaw na 24 godziny w ciemne, suche miejsce. Po tym czasie możesz napój pić codziennie po 3-4 łyżki w ciągu dnia albo 1 szota na wieczór. "Winko" czosnkowe trzeba przechowywać w lodówce i należy zużyć je w ciągu ok. 3 miesięcy.

Idź do oryginalnego materiału