
Zespół naukowców z Wydziału Technologiczno-Przyrodniczego Uniwersytetu Rzeszowskiego uzyskał patent na innowacyjny produkt w postaci żelek o adekwatnościach prozdrowotnych.
Patent pn. „Sposób otrzymywania prozdrowotnych wyrobów cukierniczych w postaci żelków owocowych”, dotyczy sposobu wytwarzania żelków wzbogaconych o substancje bioaktywne pochodzące z modyfikowanych młodych pędów sosny, które mogą wspierać zdrowie konsumentów.
Żelki na poprawę zdrowia
Wynalazek ten jest efektem współpracy interdyscyplinarnego zespołu badawczego, który skupił się na opracowaniu technologii umożliwiającej integrację składników funkcjonalnych, takich jak ekstrakty roślinne z młodych pędów sosny z matrycą żelków. Celem było opracowanie innowacyjnego produktu, który nie tylko jest atrakcyjny smakowo, ale przede wszystkim przyczynia się do poprawy zdrowia poprzez wspomaganie układu odpornościowego, a także działanie antyoksydacyjnie.
Szczegółowe informacje na temat tego patentu można znaleźć w bazie Urzędu Patentowego RP (https://ewyszukiwarka.pue.uprp.gov.pl/search/pwp-details/P.441917). Oprócz wartości utylitarnej opracowane produkt prozdrowotny cechuje się złożonym składem o wielokierunkowym działaniu, które zostało szczegółów opisane w wysoko punktowanej pracy naukowej (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0023643822011975) – czytamy na stronie Uniwersytetu.
Wspomniany produkt opracował zespół naukowców w składzie prof. dr hab. Maciej Balawejder, dr hab. inż. Natalia Matłok prof. UR oraz dr hab. Tomasz Piechowiak prof. UR.