W poniedziałkowe popołudnie w Oddziale dla dzieci i młodzieży zapachniało już świętami i to dosłownie, wszystko za sprawą Kulinarnych Frykasów. Z rożka do lodów zrobiliśmy choinkę i udekorowaliśmy ciasteczka korzenne upieczone przez panią prowadzącą.
Wafelkowy rożek został zakupiony, natomiast ciastka korzenne powstały z: mąka pszenna, cukier puder, kostka masła, jajka, miód, przyprawa do piernika oraz szczypta cynamonu. Przy użyciu foremek powstały różne kształty ciasteczek (czapka mikołaja, gwiazdka, dzwonek, ciastuś i rękawiczka).
W pierwszej kolejności zrobiliśmy choineczki do których, potrzebny był zielony lukier który, został zrobiliśmy na bazie cukru pudru i barwnika. Ciasteczka korzenne były obficie lukrowane i ozdabiane przez dzieci.
Kolorowe posypki, pisaki i płynna czekolada pozwalają na wykonanie pięknych wzorów na ozdobach według własnych pomysłów a tych dzieciom jak na każdych warsztatach nie brakowało. Takie zajęcia to także uczenie się kreatywnego myślenia, współpracy oraz ćwiczenie swojej cierpliwości.
Warsztaty wprowadziły wszystkich w bożonarodzeniowy klimat i świąteczny nastrój.
Do zobaczenia w Nowym Roku.









