Dzisiaj nasi najmłodsi artyści z grupy plastycznej „Zmalujmy Coś” ulepili zwierzątka, owoce, pizzę i pączki z domowej ciastoliny. Po zajęciach kilkoro rodziców oraz starszych dzieci pytało mnie o przepis na tę ciastolinę.
Ten przepis jest sprawdzony, robię go dla moich dzieci od 16 lat . Największą jego zaletą jest to, iż jest bezpieczny choćby dla bardzo małych dzieci .
Oto przepis:
– 1 szklanka mąki pszennej
– 0,5 szklanki soli
– 1 szklanka wody
– 1 łyżka stołowa oleju roślinnego
– 1 łyżeczka cream of tartar (można znaleźć na półce obok proszku do pieczenia i sody)
Wszystkie składniki wrzucić do garnka i podgrzewać na wolnym ogniu, aż zgęstnieje. Ciastolinę barwimy barwnikami spożywczymi, najlepiej w żelu.
Do ciastoliny można dodać aromat do ciasta, np. migdałowy, albo/i brokat.
Życzę wszystkim miłego tygodnia, do zobaczenia w następną sobotę!