Jajka są niezwykle często spożywanym produktem, więc wydawać by się mogło, iż nie mają już przed nami żadnych tajemnic. Tymczasem podwójne żółtko wciąż stanowi dla niektórych zagwozdkę. Na przestrzeni wieków powstały choćby różne przesądy i teorie na ten temat, ale odpowiedź tak naprawdę sprowadza się do biologii kur. Zanim jednak do tego przejdziemy, zatrzymajmy się nieco dłużej na innych popularnych przekonaniach.
REKLAMA
Zobacz wideo Paweł Rawicki: Omijamy szerokim łukiem jajka "trójki"
Co oznaczają 2 żółtka w jajku? Niecodzienne zjawisko pobudza wyobraźnię
Najwyraźniej wśród osób, które kiedykolwiek trafiły na podwójne żółtko w jajku, nie zabrakło zwolenników teorii spiskowych. W związku z tym niekiedy można spotkać się z sugestiami, iż omawiane zjawisko świadczy o modyfikacjach genetycznych lub karmieniu kur antybiotykami. Podwójne jajka pojawiały się jednak jeszcze zanim takie kwestie zaczęły być w ogóle rozważane. Co więcej, powstały na ten temat ludowe przesądy. Zwraca na nie uwagę portal pysznosci.pl, który podaje, iż w większości kultur takie jajko było postrzegane jako zapowiedź szczęścia, bogactwa lub licznego potomstwa. Odmienne spojrzenie mieli jedynie Skandynawowie, którzy dwa żółtka w jajku odczytywali jako zwiastun nadchodzącej nieuchronnej śmierci. Kto zatem w tej dyskusji jest najbliższy prawdy?
Które kury znoszą jajka z dwoma żółtkami? Te cechy zwiększają szanse na jajko bogatsze w żółtko
Podwójne żółtka zastanawiają tak wiele osób, iż do sprawy postanowił odnieść się amerykański Departament Agrokultury. Jak się dowiadujemy na stronie instytucji, omawiane zjawisko jest w pełni naturalne i wiąże się ze zmianami hormonalnymi. Według organizacji American Egg Board jajka z podwójnym żółtkiem są często składane przez młode kury, których cykle produkcji jaj nie są jeszcze w pełni zsynchronizowane. Wówczas dochodzi do uwolnienia dwóch komórek jajowych, które później przekształcają się w dwa żółtka. Czasami może dotyczyć to również starszych kur, które są w stanie produkować jajka o większych rozmiarach. Ponadto wpływ na to mogą mieć geny. Portal MojaRola.pl zauważa, iż prawdopodobieństwo zniesienia jaj z podwójnym żółtkiem jest większe w przypadku takich ras jak Lohmann Brown, Rhode Island Red czy Sussex.
Zobacz też: "Najzdrowszy posiłek na świecie" naprawdę istnieje. Naukowcy wskazali aż 3 dania. Każdy może je zrobić
Najważniejszym wnioskiem jest jednak to, iż nie musimy obawiać się tu o szkodliwość takiego jedzenia lub zmieniony smak. Dodatkowe żółtko to po prostu zwykłe żółtko, a jest ono w końcu najcenniejsza część jajka, jeżeli chodzi o wartości odżywcze. Można więc powiedzieć, iż poniekąd najbliższe prawdy są przesądy o szczęściu i bogactwie. Z drugiej strony w hodowlach przemysłowych stanowi to pewien problem, ponieważ w tym przypadku ważna jest jednolitość produktów.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.