W poniedziałek 4 listopada w Bibliotece Głównej w Oddziale dla dzieci i młodzieży odbyły się warsztaty kulinarne “Książkowe Frykasy”.
Tematem przewodnim warsztatów było wykonanie owocowo-warzywnego pawia. Podstawową bazą była połówka zielonej gruszki. Wykałaczki którymi dzieci przyozdabiały swojego pawia służyły jako kolorowe pióra. Tak jak na każdych warsztatach kreatywności i wyobraźni uczestnikom nie brakowało.
Aby powstał taki smaczny frykasik potrzebne były owoce i warzywa takie jak :
Winogrono jasne i różowe, mandarynki, kiwi, kaki, marchew, papryki czerwone, pomarańczowe i żółte a także pomidorki koktajlowe. Nie zabrakło też bardzo smacznych jabłek. Oczy i nos był wykonany z kolorowych drażetek.
Uczestniczki degustowały wszystkie owoce i warzywa, które bardzo im smakowały. Smaczne, zdrowe, kolorowe pawie dzieci zabrały ze sobą do domu.
Zapraszamy do śledzenia kolejnych kulinarnych warsztatów.