Badanie przeprowadzone przez brytyjskich naukowców wykazało, iż jedzenie ryb może poprawić umiejętności społeczne u dzieci. - Nasze dowody na związek między spożyciem ryb u dzieci a najlepszym rozwojem behawioralnym są jasne i zdecydowanie zalecamy rodzicom, aby dostarczali co najmniej dwie porcje ryb tygodniowo swoim pociechom - powiedziała jedna z autorek badań, dr Caroline Taylor, cytowana przez portal mirror.co.uk.
REKLAMA
Zobacz wideo Łosoś w sosie śmietanowym z pomidorkami i szpinakiem
Ważna informacja dla wszystkich: jedzenie ryb wpływa na rozwój mózgu
Naukowcy z Uniwersytetu w Brystolu stwierdzili, iż owoce morza są bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, selenu i jodu, które odgrywają istotną rolę w rozwoju mózgu. Wpływają również na funkcje poznawcze. Badacze wykorzystali dane z przełomowego badania "Dzieci z lat 90-tych" - na podstawie którego monitorowano ilość spożywanych ryb w diecie maluchów i tych już nieco starszych szkrabów.
Okazało się, iż dzieci, które jadły ryby co najmniej dwa razy w tygodniu, mają za dnia więcej energii, brak u nich problemów z zasypianiem, lepiej radzą sobie w szkole i co równie ważne, są altruistami i chętniej nawiązują kontakty społeczne, niż dzieci, które ryb nie jedzą w ogóle lub robią to sporadycznie. Eksperci twierdzą, iż jest to związane z dużą zawartością kwasów Omega-3 w tym pokarmie. Substancja sprzyja bowiem koncentracji uwagi, wspomaga procesy intelektualne oraz behawioralne.
"Najlepszy start w życiu". Pomoże w tym dieta
Wyniki najnowszych badań są jednoznaczne. Dzieci powinny spożywać ryby przynajmniej 2-3 razy w tygodniu, aby zapewnić sobie nie tylko wyższą inteligencję, ale też dobry humor. Jak się jednak okazuje, ten składnik nie jest najpopularniejszym daniem wśród najmłodszych. "Badanie wykazało, iż 7,2 procent badanych dzieci nie jadło ryb tygodniowo; 63,9 procent zjadało od jednej do 190 gramów ryb tygodniowo, a tylko 28,9 procent spożywało ponad 190 gramów ryb tygodniowo, czyli więcej niż dwie porcje" - podaje portal mirror.co.uk.
Zatem jakie ryby powinny znaleźć się w diecie dziecka? Tu wybór jest dość spory. Zalecane są m.in. ryby tłuste takie jak: łosoś (najlepiej atlantycki) i makrela atlantycka. Warto także sięgać po dorsza, morszczuka, mintaja i solę. Natomiast ryby słodkowodne, które warto wkomponować do dziecięcego menu, to m.in. karp i pstrąg.