Dobre młynki do kawy to urządzenia, które mają duży wpływ na smak napoju. To dzięki metodzie i stopniowi zmielenia ziaren można poczuć odpowiedni aromat i głębię naparu. W dobie rosnącej popularności alternatywnych metod parzenia kawy wymagania dotyczące tych sprzętów stale rosną. Jaką opcję warto wybrać dla siebie?
Młynki do kawy – żarnowe czy nożowe?
Młynki do kawy dzieli się na dwa rodzaje – żarnowe i nożowe. Różnią się one przede wszystkim budową i tym, w jaki sposób rozdrabniają ziarna. Pierwsze z nich mielą zawartość pojemnika dzięki dwóch żaren (ceramicznych lub stalowych). Taka konstrukcja pozwala na bardzo równomierne rozkruszenie kawy, co przekłada się na lepszy smak naparu.
Zazwyczaj młynki żarnowe do kawy stosuje się przy alternatywnych, wymagających wysokiej precyzji metodach parzenia – i w domach, i w kawiarniach. W takich urządzeniach łatwiej dokładnie ustawić grubość mielenia, co bywa bardzo istotne przy przygotowywaniu konkretnych rodzajów napojów – espresso, cappuccino czy przelewu. Żarna są trwałe i mniej podatne na zużycie w porównaniu z nożami.
Oba rodzaje młynków można znaleźć na stronie
https://www.euro.com.pl/mlynki-do-kawy.bhtml. Modele nożowe mielą kawę dzięki niewielkich ostrzy, które przecinają ziarna i działaniem przypominają nieco blender. Są zwykle tańsze, mniejsze i lżejsze od żarnowych, ale noże przecinają zawartość urządzenia w mniej równomierny sposób. Najwięksi smakosze naparów wyczują, iż aromat nie jest w pełni wyeksponowany.
Poza tym istnieje też podział na młynki do kawy elektryczne i manualne. Podczas gdy pierwsze z nich działają za sprawą przycisków, przy drugich trzeba nieco popracować fizycznie, by uzyskać pożądany efekt zmielonych ziaren.
Młynki do mielenia kawy – ważne aspekty urządzeń
Podczas poszukiwań młynka należy zwrócić uwagę na to, czy model ma regulację stopnia zmielenia ziaren. Ma to znaczenie przede wszystkim u osób, które lubią przyrządzać różne rodzaje kaw dla siebie czy swoich bliskich. Pozwala to również dopasować grubość pyłu np. do konkretnych zaleceń palarni.
Najdrobniej zmielone ziarna nadają się do wykorzystania w ekspresach ciśnieniowych. Te o średnim stopniu przemielenia sprawdzą się np. w dripach. Najgrubsze drobinki idealnie wydobędą aromat naparu przygotowanego we french pressie.
Niektóre nowoczesne urządzenia są wyposażone w specjalne pokrętła. Za ich pomocą można ustawić liczbę filiżanek naparu, jaką chce się przygotować. Wtedy młynek sam oddzieli odpowiednią gramaturę ziaren, więc nie trzeba się martwić tym, iż zmieli się za dużo lub za mało.
Jeśli chce się mielić kawę na zapas lub w większych ilościach, najlepiej postawić na młynek z większym pojemnikiem do przechowywania. Niektóre zbiorniczki mieszczą przemielone ziarna choćby na kilkanaście filiżanek naparu. W przypadku modeli nożowych można spotkać się z opcją „push to grind”. Pozwala ona na samodzielną kontrolę stopnia zmielenia.
Należałoby zwrócić uwagę także na design urządzeń. Niektóre młynki wyróżniają się niezwykle nowoczesnym, minimalistycznym wyglądem. Te powstają zwykle z połyskującej stali nierdzewnej. Dla zwolenników klasycznego stylu i vintage nie brakuje ręcznych młynków do kawy z drewna, ozdobionych miedzianymi detalami.
Do jakich typów kaw warto stosować młynek?
W sklepach można bez trudu kupić kawę mieloną. Po co zatem inwestować w młynek? Odpowiedź na to pytanie będzie oczywista dla wszystkich smakoszy. Napar przygotowany z własnoręcznie zmielonych ziaren jest znacznie lepszy zarówno pod względem smaku, jak i aromatu.
Młynek powinno się stosować szczególnie do takich kaw jak:
- espresso;
- drip;
- chemex;
- cold brew.
Pasjonaci kawy powinni postawić na młynki żarnowe. Modele nożowe są przeznaczone raczej dla osób początkujących lub tych, które nie mają ogromnych wymagań względem smaku i aromatu naparu. Warto jednak zapoznać się z różnymi metodami parzenia i odkrywać głębię przeróżnych ziaren z całego świata własnym domu.