Według ministerialnych danych ok. 9 mln. osób w Polsce cierpi na otyłość. Dlatego też coraz więcej Polaków decyduje się na edukację w zakresie zdrowego odżywania. Tak też było z ponad czterystoma uczniami szkół średnich z województwa opolskiego. Nastolatkowie wzięli udział w konferencji „Gotowi na zdrowie! Czy jakość w diecie jest ważna?”. Na wydarzeniu organizowanym przez Politechnikę Opolską prelegenci opowiadali m.in. o składnikach odżywczych i ekologicznej żywności.
– Na nasze wydarzenie przyjechało dużo specjalistów w dziedzinie dietetyki. Są to przedstawiciele z takich firm jak: SFD, Nutricia, a także z NFZ, Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Opolu oraz pojawiła się także dietetyczka kliniczna z poradni OVITA – wylicza Justyna Jaśniewicz, organizatorka konferencji.
– Inspiracją do przeprowadzenia tej konferencji było otworzenie w ubiegłym roku nowego kierunku studiów na Politechnice Opolskiej, czyli „Dietetyki i jakości żywności” – tłumaczy dr Żaneta Grzywacz, prodziekan Wydziału Inżynierii Produkcji i Logistyki Politechniki Opolskiej.
– Podczas mojej prelekcji mówiłam o tym jak ważne jest budowanie adekwatnych nawyków żywieniowych, szczególnie wśród niemowląt i małych dzieci. Wspominałam także o bezpieczeństwie produkowanej żywności – opowiada Kamila Bednarz z Nutricia Zakłady Produkcyjne Sp. z.o.o. w Opolu.
– Temat jest istotny ponieważ to co jemy wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu. Chcielibyśmy się dowiedzieć najważniejszych rzeczy o produktach, które dobrze na nas wpływają – mówią uczniowie Liceum Ogólnokształcącego nr 8 w Opolu.
Organizatorem wydarzenia jest Wydział Inżynierii Produkcji i Logistyki Politechniki Opolskiej przy współpracy ze Studenckim Kołem Naukowym „ŻUBR” oraz Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Opolu.
Justyna Jaśniewicz, Żaneta Grzywacz, Kamila Bednarz, uczniowie:
autor: Sara Rostkowska
GALERIA: