Placki ziemniaczane dla dzieci: od kiedy i jak je przygotować. Przepisy choćby dla niemowlaka
Zdjęcie: Placki ziemniaczane dla dzieci, fot. AdobeStock/dtatiana
Placki ziemniaczane dla dzieci to wyjątkowy smakołyk. Mogą być podane na słodko, a w towarzystwie warzyw stanowią bezcenne źródło wartości odżywczych. Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku – takie placki uwielbiają maluchy. Choć ich przygotowanie może wydawać się pracochłonne, efekt końcowy na pewno wynagrodzi włożony wysiłek. jeżeli Twoje dziecko lubi ziemniaki (kto ich nie lubi?), mamy dla Ciebie proste przepisy. Dowiesz się też, od kiedy możesz podać je dzieciom i jak przygotować placki ziemniaczane bez smażenia. Spis treści: Od kiedy placki ziemniaczane dla dzieci? Czy niemowlę może zjeść placki ziemniaczane? Proste przepisy na placki ziemniaczane dla dzieci Od kiedy placki ziemniaczane dla dzieci? Przygotowanie tradycyjnych placków ziemniaczanych zwykle wiąże się z użyciem sporej ilości oleju. Tymczasem potrawy smażone na głębokim tłuszczu nie są zalecane, zwłaszcza dla najmłodszych dzieci. Czy to oznacza, iż trzeba z nich całkowicie zrezygnować? Niekoniecznie! Zdrowe placki ziemniaczane dla dzieci jak najbardziej istnieją – a ich sekret tkwi w... pieczeniu. Jakie placki dla rocznego, 2-letniego i 3-letniego dziecka? Dla rocznego dziecka placki ziemniaczane powinny być delikatne w smaku i łatwe do pogryzienia. Do masy możesz dodać cebulę startą na grubych oczkach, która wzbogaci smak, ale nie będzie zbyt intensywna. Dla dwulatka i trzylatka możesz już nieco śmielej doprawiać placki – dodaj więcej soli i pieprzu. jeżeli planujesz zrobić placki z ziemniaków, warto poeksperymentować z dodatkami. Do masy możesz przemycić drobno pokrojoną paprykę, kukurydzę, pora lub inne warzywa, których dziecko zwykle unika. Dzięki temu placki będą nie tylko smaczniejsze, ale też bardziej wartościowe pod względem odżywczym. Czy niemowlę może zjeść placki ziemniaczane? Jak przygotować placki dla niemowlaka, rocznego malucha czy dwulatka? Pieczone placki ziemniaczane to świetna propozycja już dla dzieci po 6. miesiącu życia – oczywiście w wersji dopasowanej do ich potrzeb. Jak przygotować placki ziemniaczane dla dziecka, by były lekkostrawne, zdrowe i przez cały czas pyszne? Podpowiadamy krok po kroku! Proste przepisy na placki ziemniaczane dla dzieci Proste przepisy na placki ziemniaczane ratują zabieganych rodziców, którzy nie mają pomysłu na obiad. Wystarczy kilka składników, żeby przygotować chrupiące, a jednocześnie delikatne placki dla dzieci. Pieczone placki ziemniaczane dla niemowlaka (od 6. miesiąca) Składniki: 300 gramów ziemniaków 1 jajko Łyżeczka oliwy opcjonalnie: koperek, natka pietruszki lub majeranek Przygotowanie: ziemniaki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Do startych ziemniaków dodaj jajko i opcjonalnie, posiekany koperek albo natkę pietruszki. Masę odstaw na co najmniej 10 minut, aby ziemniaki puściły sok. W tym czasie ustaw piekarnik na 200 stopni Celsjusza, grzanie góra-dół. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Kiedy piekarnik będzie już rozgrzany, na blasze połóż po łyżce masy ziemniaczanej, odsączając ją łyżką od wody z ziemniaków. Piecz placki przez 25 minut, do momentu aż się zarumienią. Placki ziemniaczane smażona na oliwie (od 12. miesiąca) Składniki: 4 duże ziemniaki jajko oliwa 3 kopiaste łyżki mąki z ciecierzycy opcjonalnie: cebula, majeranek szczypta soli i pieprzu (powyżej 12. miesiąca) Wykonanie: ziemniaki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Do ziemniaków dodaj mąkę, sól i jajka. Całość dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej (musi być naprawdę gorący) i kładź po łyżce masy ziemniaczanej. Smaż placki z dwóch stron, aż staną się rumiane. Opcjonalnie do masy ziemniaczanej można dodać startą na tarce o dużych oczkach cebulę oraz szczyptę majeranku dla smaku. Mąka z ciecierzycy sprawi, iż placki staną się bardzo chrupiące – nie warto pomijać tego kroku. jeżeli jednak nie masz w szafce takiej mąki, możesz zastąpić ja zwykłą mąką pszenną. Z czym podać dziecku placki ziemniaczane? jeżeli nie wiesz, z czym podać placki ziemniaczane lub obawiasz się, iż będą bez smaku – spokojnie, możliwości jest naprawdę wiele! Możesz przygotować aromatyczny sos węgierski z długo duszonym mięsem, papryką, liściem laurowym i zielem angielskim, albo postawić na łagodniejszy sos pieczarkowy czy warzywny. Placki świetnie smakują też w najprostszej wersji – podane z kleksem śmietany lub gęstym jogurtem naturalnym. Materiał został zaktualizowany przez redakcję w 2025 roku. Zobacz też: Od kiedy szparagi dla niemowlaka? Większość rodziców podaje je za późno (przepisy) Bób dla niemowlaka: od kiedy i jak podawać? 5 przepisów lekkich dla brzuszka Czy maliny się myje? Przez ten błąd owoce nie nadają się do jedzenia dla dzieci