Sekrety mięsa drobiowego – uczniowie ZSP nr 3 zdobywają nowe umiejętności (foto)

lowicz24.eu 2 dni temu
W piątek, 28 marca, uczniowie Zespołu Szkół Ponadpodstawowych nr 3 w Łowiczu mieli okazję poszerzyć swoją wiedzę i umiejętności kulinarne podczas warsztatów „Stawiam na drób”. W szkoleniu, skierowanym do młodzieży kształcącej się na kierunkach gastronomicznych, wzięło udział 20 uczniów.

Warsztaty, zorganizowane przez Związek „Polskie Mięso” we współpracy z Akademią Kulinarną Marcina Budynka, miały na celu popularyzację wiedzy o jakości mięsa drobiowego oraz nowoczesnych metodach jego obróbki.

Program szkolenia obejmował zarówno część teoretyczną, jak i praktyczną. Uczniowie uczestniczyli w wykładzie prowadzonym przez doświadczonego szefa kuchni oraz dietetyka, którzy przybliżyli im aktualne informacje dotyczące wartości odżywczych drobiu oraz jego roli w zdrowej diecie.

Największym zainteresowaniem cieszyła się jednak część praktyczna, podczas której młodzi kucharze mieli okazję pracować z wysokiej jakości mięsem drobiowym, poznając techniki jego profesjonalnej obróbki, a także sposoby komponowania i aranżacji potraw.

Program „Stawiam na drób” to inicjatywa mająca na celu nie tylko edukację młodzieży
Idź do oryginalnego materiału