Sprzątanie, pięlęgnacja i czyszczenie produktów w czasie grillowania. Bez tych środków ani rusz

mamadu.pl 5 miesięcy temu
Zdjęcie: Fot. materiały prasowe


Rozpoczyna się sezon letni, a co za tym idzie, na prywatnych działkach czy w dedykowanych do tego miejscach wielu z nas rozpali z bliskimi i przyjaciółmi ulubionego grilla. Na samą myśl biesiad w otoczeniu natury z unoszącym się w powietrzu aromatycznym zapachem grillowanych potraw robi się nam ciepło na sercu. Pamiętajmy jednak o tym, iż prawidłowe funkcjonowanie grilla wymaga jego regularnej pielęgnacji.


Niezależnie od tego, czy często wykorzystujecie niedawno zakupionego grilla, czy też wyciągnęliście wysłużony ruszt z domowej piwniczki lub ogrodowej altanki, musicie zadbać o jego wyczyszczenie. Nieczyszczony, zaplamiony, żeby już nie powiedzieć, przypalony grill nie tylko nie tworzy higienicznych warunków do przyszłej konsumpcji i rozsiewa przykry zapach, ale także zwiększa ryzyko nieprawidłowego przygotowania potraw.

Szczególnie stare, zaschnięte plamy na grillu mogą przyczynić się do zepsucia wyglądu i smaku grillowanych dań. Nie wspominając już o tym, iż długie zaniedbania w zakresie sprzątania, pielęgnacji i czyszczenia urządzenia do grillowania sprawią, iż nie będzie innego wyjścia jak tylko utylizacja starego grilla i zakup nowego. A przecież szkoda byłoby zepsuć sobie euforia z letnich biesiad na dworze takim rozwojem wydarzeń.

Do tego zadania trzeba jednak odpowiednio się przygotować. Nie wystarczy proste czyszczenie sprowadzające się do przetarcia rusztu i pozostałych elementów grilla namoczoną w wodzie ściereczką. To używane głównie do przyrządzania mięs i ryb urządzenie ma za zadanie wytapiać z przygotowywanego jedzenia tłuszcz, który ścieka na węgiel albo do specjalnego pojemnika. A jego nie da się usunąć samą wodą, zwłaszcza gdy zaschnie.

Innymi słowy, nie ma innego wyjścia jak tylko udać się do sklepu z produktami do chemii gospodarczej (lub zajrzeć na stronę store'u zajmującego się sprzedażą artykułów chemicznych) i poszukać odpowiednich środków czystości. Skuteczny środek do czyszczenia grilla powinien zawierać substancje o działaniu rozpuszczającym tłuszcz oraz usuwającym zabrudzenia. Trzeba zatem celować w silne detergenty.

Dodatkowo poszukiwany preparat czyszczący powinien zawierać składniki (np. kwasy organiczne, enzymy) pomagające w usuwaniu przypalonych resztek, które gromadzą się na ruszcie, gdy po każdym użyciu grilla nie poddajemy go troskliwej pielęgnacji. Przykładem środka czyszczącego, który nadaje się do czyszczenia grilli, jest preparat Dix Professional Express Cleaner produkowany przez polską firmę Gold Drop.

Jak podaje producent tego opartego na innowacyjnej i mocnej formule płynu do czyszczenia m.in. grilli, jest on w stanie w 5 minut poradzić sobie z eliminacją najtrudniejszych zabrudzeń, czy to przypalonych, czy przypieczonych. Niestraszny jest mu choćby przypalony tłuszcz, czyli najbardziej uporczywy brud, z jakim mają do czynienia posiadacze domowych grilli. W kuchni powinien zatem zająć honorowe miejsce.

Wysoce skuteczny środek polskiej produkcji jest bardzo szybki w użyciu. Wystarczy spryskać nim zabrudzoną powierzchnię grilla z odległości 15-20 centymetrów, pozostawić ją na 5 minut do wejścia płynu w reakcję z plamami, a następnie zetrzeć pianę z resztką detergentów wilgotną szmatką i wytrzeć wszystko do sucha. Systematyczne stosowanie Dixa pozwoli utrzymać domowy ruszt w czystości i nienagannym stanie.

Innym przykładem sprawdzonego preparatu do czyszczenia grilli jest uniwersalny odtłuszczacz Dix. Można go stosować jako środek do odtłuszczania silnie zabrudzonych, tłustych powierzchni. W przypadku łatwiejszych zabrudzeń wystarczy rozpylić go na czyszczonej powierzchni i pozostawić na kilka sekund. Kolejny krok to wyczyszczenie dzięki gąbki lub szmatki powierzchni i zmycie ją dokładnie wodą.

Jeśli za przeciwnika odtłuszczacz ma wyjątkowo trudne zabrudzenia pozostawione na grillu, to wówczas trzeba zastosować przedłużoną metodę działania. Czyli spryskujemy preparatem zabrudzoną powierzchnię i czekamy z dalszym czyszczeniem przez 10 minut. Po tym czasie powinniśmy być już w stanie wyczyścić powierzchnię dzięki gąbki lub szmatki i usunąć wszelkie resztki zalegające na ruszcie czy innych częściach grilla.

Więcej informacji o wyborze odpowiednich środków czystości do usuwania konkretnych zabrudzeń oraz skutecznym czyszczeniu urządzeń używanych w gospodarstwach domowych można znaleźć na oficjalnej stronie polskiej marki Gold Drop. A tymczasem życzymy wszystkim amatorom i amatorkom towarzyskich biesiad pod gołą chmurką aromatycznego i komfortowego grillowania na lśniących od czystości rusztach!

Idź do oryginalnego materiału