Ojej, cóż za zapach!
cynamon, goździki
coś mi się wydaje,
że ktoś upiekł pierniki.
Świąteczne pierniki
serduszka, dzwoneczki,
kształty przeróżne
nawet gwiazdeczki.
Rumiane, pachnące
pięknie przystrojone
zapewne szybko
zostaną zjedzone.
„ŚWIĄTECZNE PIECZENIE PIERNICZKÓW”
Nic tak słodko nie przywodzi na myśl Bożego Narodzenia, jak wspólne pieczenie
i dekoracja pierniczków.
W okresie przedświątecznym uczniowie klas I- III wraz z wychowawczyniami i opiekunami wybrali
się do Willi Maćkówka na „Warsztaty tworzenia pierników” w Busku- Zdroju.
Na początku dzieci zapoznały się z tradycją wypieku pierników. Poznały tajniki powstawania piernikowego ciasta, rozpoznawały różnymi zmysłami przyprawy do wypieku pierniczków,
które nadają im oryginalny smak: cynamon, goździki, kardamon, imbir, anyż i gałka muszkatołowa.
Następnie wszyscy z zapałem i euforią zabrali się za wałkowanie i wycinanie różnych kształtów
z pierniczkowego ciasta. Powstały m.in: choinki, gwiazdki, serduszka, aniołki, bałwanki i dzwoneczki.
Po upieczeniu, dzieci lukrowały i ozdabiały pierniczki według instrukcji pani Marty, a także własnej inwencji twórczej. Efekty były zaskakujące!
Na koniec przy pysznej herbatce część pierników ze smakiem została zjedzona przez dzieci,
a pozostała zabrana do domu.
Podczas tworzenia pierniczków towarzyszyła „małym cukiernikom”
świetna atmosfera i masa słodkiej zabawy.
Pełni wrażeń wszyscy wrócili zadowoleni do szkoły.
To był wspaniały dzień!!!