Picie kawy krótko po przebudzeniu wiele osób uważa za oczywiste, by lepiej "wejść w dzień", "obudzić się" i dodać sobie zastrzyku energii. Jednak ten poranny rytuał może mieć inny nieoczekiwany wpływ na nasz organizm.
Specjaliści tłumaczą, iż rano poziom kortyzolu – hormonu stresu – jest najwyższy. W ciągu dnia stopniowo spada, osiągając najniższe wartości wieczorem. Wypicie kawy w momencie, gdy kortyzol jest na szczycie, może prowadzić do podwyższonego ciśnienia krwi, wahań poziomu cukru, a choćby sprzyjać przybieraniu na wadze. Długoterminowo organizm może również uodpornić się na działanie kofeiny.
Wpływ na to ma również adenozyna – naturalnie występująca w organizmie substancja chemiczna, która sprzyja senności. Jej poziom po przebudzeniu jest najniższy. Michael Grandner, dyrektor Programu Badań nad Snem i Zdrowiem na Uniwersytecie w Arizonie wyjaśnił: – jeżeli wypijesz filiżankę kawy zaraz po wstaniu z łóżka, jej działanie będzie ograniczone, ponieważ poziom adenozyny jest już bardzo niski.
Kiedy najlepiej sięgnąć po kawę?
Wiemy już, iż kawa tuż po przebudzeniu nie jest najlepszym pomysłem. Kiedy więc warto ją wypić? Doktor Deborah Lee, specjalistka ds. snu, radzi, aby odczekać przynajmniej 45 minut po wstaniu, a najlepiej jeszcze dłużej.
– Podwyższony poziom kortyzolu może wpływać na układ odpornościowy, a jeżeli po przebudzeniu jest najwyższy, picie kawy zaraz po wstaniu z łóżka może wyrządzić więcej szkody niż pożytku, a choćby uodpornić cię na kofeinę w dłuższej perspektywie – powiedziała dla "The Mirror".
Eksperci zalecają także, by ostatnią kawę w ciągu dnia wypić co najmniej sześć godzin przed snem. Dzięki temu zapewnisz sobie spokojny odpoczynek i lepszą jakość snu.
Ile kaw można pić dziennie?
Jak pisaliśmy na naTemat.pl, zdrowa osoba dorosła może bezpiecznie wypić od 2 do 4 filiżanek kawy dziennie. To dostarcza 200-400 mg kofeiny – ilość uznawaną za bezpieczną dla większości ludzi.
Pamiętaj jednak, iż liczy się nie tylko ilość, ale także jakość kawy. Wybieraj świeżo mieloną kawę, najlepiej parzoną w ekspresie. Taka kawa zawiera więcej cennych składników niż kawa rozpuszczalna, dzięki czemu działa korzystniej na organizm.