Mój synek codziennie błaga o te domowe lody. Są tanie i zdrowe, a zrobisz je w 5 minut
Zdjęcie: Przepis na domowe lody dla dzieci, fot. AdobeStock/anoushkatoronto
Domowe lody dla dzieci są łatwiejsze do zrobienia, niż myślisz! Wystarczy kilka składników z lodówki i chwila wolnego czasu – nie potrzebujecie żadnych specjalnych umiejętności. Mleko, śmietanka, jogurt, a może lody bez nabiału? Wybór należy do Was! Co najlepsze, możecie zaprosić dzieci do wspólnej zabawy w kuchni. Sprawdźcie nasze dziecinnie proste przepisy, które podbiją Wasze serca i kubki smakowe. Spis treści: Jak zrobić domowe lody dla dzieci? Lody truskawkowe: bez nabiału i cukru Proste lody śmietankowe dla dzieci Zdrowe lody z owocami i jogurtem Lody jagodowe dla całej rodziny Jakie lody dla niemowlaka? Jak zrobić domowe lody dla dzieci? Z przygotowaniem domowych lodów poradzi sobie każdy, choćby największy laik! Wystarczy blender, kilka prostych składników i odrobina kreatywności. Do zrobienia lodów potrzebujesz świeżych owoców, mleka, jogurtu lub śmietanki, a także foremek do lodów. jeżeli nie masz specjalnych pojemników, możesz użyć silikonowej formy do babeczek lub po prostu przełożyć masę do plastikowego pojemnika. Świeże owoce możesz zastąpić mrożonymi – będą równie pyszne. To naprawdę niewiele, a stworzysz tani i zdrowy deser, który pokochacie już od pierwszej łyżeczki Przepis na lody truskawkowe: bez nabiału i cukru jeżeli szukasz lżejszej wersji lodów, bez nabiału i cukru, domowe lody truskawkowe będą doskonałym rozwiązaniem. Dzięki naturalnej słodyczy bananów, można stworzyć pyszny deser. To idealny wybór dla rodziny na diecie roślinnej lub bezmlecznej! Składniki: 3 szklanki dobrze dojrzałych truskawek 3 dobrze dojrzałe banany odrobiona wody lub mleka roślinnego 1 łyżka tłuszczu koksowego (opcjonalnie) odrobina migdałów i mięty (opcjonalnie) Przygotowanie: Truskawki obierz i starannie pozbądź się chemii. Następnie osusz je ręcznikiem. Banany także i obierz, a następnie pokrój w plasterki. Wszystkie owoce (banany i truskawki) włóż do zamrażarki na minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc. Owoce wyjmij z zamrażarki 30 minut przed blendowaniem i zblenduj je wraz z łyżką tłuszczu koksowego, w razie potrzeby dodaj odrobinę wody lub mleka roślinnego. Gdy konsystencja będzie gładka, sorbet można przełożyć do pucharków i posypać posiekanymi migdałami i ozdobić miętą. Do przygotowania lodów można wykorzystać mrożone owoce. Wtedy wyjmij je z zamrażarki, odczekaj 30 minut i zblenduj z bananem obranym ze skórki. Przepis na proste lody śmietankowe dla dzieci Lody śmietankowe to klasyka wśród deserów lodowych. jeżeli przygotujecie je w domu, macie pełną kontrolę nad składnikami i jakością produktów. Ten przepis jest szybki i prosty, potrzebujecie tylko odrobiny cierpliwości. Składniki: 200 ml śmietanki 30-36% 400 g mleczka skondensowanego słodzonego 2 szklanki mleka 2% Przygotowanie: W naczyniu ubij śmietanę na sztywno. Następnie dodaj do niej zwykłe i skondensowane mleko. Cały czas miksuj, aż składniki się połączą. jeżeli chcesz, możesz delikatnie posłodzić masę lodową. Gotową mieszankę wstaw do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie wyciągnij naczynie z lodówki i dodaj do lodów ulubione owoce, takie jak maliny czy borówki. Pamiętaj, iż choćby maliny z bazarku trzeba umyć dokładnie przed dodaniem. Delikatnie wymieszaj całość i wstaw z powrotem do zamrażarki. Do lodów dla dzieci możesz dodać pokruszone ciasteczka lub startą czekoladę. Podawaj je w pucharkach lub gotowych wafelkach, które znajdziesz choćby w osiedlowych sklepach. Przepis na zdrowe lody z owocami i jogurtem Dzieci nie zawsze lubią smak jogurtu naturalnego, ale dzięki dodanym owocom staje się on ulubioną przekąską najmłodszych. Oto przepis na zdrowe lody, do których potrzebujecie tylko owoców i jogurtu bez dodatków. Składniki: 500 g moreli, najlepiej dojrzałych, lekko miękkich 500 ml jogurtu naturalnego cukier (zamiast cukru można dodać banana) Przygotowanie: Pracę należy zacząć od schłodzenia jogurtu. Morele dokładnie umyj, usuń pestki i pokrój owoce na ćwiartki. Następnie wrzuć je do garnka, dodaj cukier i gotuj na małym ogniu, aż owoce całkowicie się rozpadną i odparują. Masę możesz dokładnie zblendować, aby pozbyć się większych kawałków skórek, lub przetrzeć przez sitko. Po przygotowaniu, dobrze schłodź morele. Jogurt połącz z musem i dokładnie wymieszaj. Następnie przełóż masę do pojemnika i zostaw w zamrażarce na kilka godzin. Co jakiś czas możesz ponownie zblendować masę, dzięki czemu lody będą mniej twarde po zamrożeniu. Zamiast moreli możesz użyć brzoskwiń lub mango. Przepis na lody jagodowe dla całej rodziny Jagody to prawdziwy symbol lata i smak słodkiego dzieciństwa. Kto z nas nie zajadał się na urlopie pierogami z jagodami? To klasyka wśród letnich deserów. Zaraz po nich na podium stają pyszne, domowe lody jagodowe. jeżeli nie macie świeżych jagód, spokojnie możecie użyć borówek, które są dostępne w sklepach przez cały rok. Składniki: 300 g jagód 300 g śmietanki 30 % niecałe pół szklanki cukru (można zastąpić dojrzałym bananem) Przygotowanie: Świeże jagody dokładnie przepłucz i przebierz z listków i gałązek. Owoce umieść w misce/garnku i zmiksuj na gładko przy pomocy blendera. Wyjmij śmietankę z lodówki i umieść w wysokim naczyniu. Na początku ubijaj mikserem na mniejszych obrotach. Stopniowo zwiększaj obroty. Po 1-2 minutach dodawaj po łyżce cukru, ciągle miksując. Cukier powinien się całkowicie rozpuścić. Miksować łącznie 5 minut. Część śmietanki dodaj do miski ze zmiksowanymi jagodami. Całość dokładnie wymieszaj łyżką. Dodaj resztę śmietanki i delikatnie wmieszaj. Masę przełóż do pojemnika z zamknięciem lub do foremek. Lody warto zblendować po około 2 godzinach mrożenia, a następnie ponownie odstawić je do całkowitego zamrożenia na kolejne 4 godziny. jeżeli używasz dużego pojemnika z przykrywką, masa całkowicie zamrozi się po 6 godzinach. W przypadku lodów na patyku wystarczy już tylko 2-3 godziny mrożenia. Lody można podać z dodatkiem świeżych owoców, a zamiast kolorowej posypki, posypać je wiórkami kokosowymi. Jakie lody dla niemowlaka? Na początku rozszerzania diety najlepiej unikać sklepowych słodyczy, w tym lodów, które często zawierają dużo cukru i sztucznych dodatków. Zamiast tego postaw na domowe lody bez cukru. jeżeli brakuje Ci czasu, możesz skorzystać z gotowych musów owocowych w tubkach. Pamiętaj jednak, aby przed zakupem sprawdzić skład i zawartość cukru. Oto prosty przepis na pierwsze lody dla niemowlaka, które można podawać już od 6. miesiąca życia. Przygotujesz je gwałtownie i choćby nie zdążysz się spocić w upalny dzień. Domowe lody z banana dla dzieci. Przepis dla niemowlaków i starszaków Składniki: 1 duży i dojrzały banan 6 łyżek jogurtu naturalnego 1 łyżeczka oleju kokosowego (opcjonalnie, dla kremowej konsystencji) 1 łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie, aby zapobiec ciemnieniu banana) Przygotowanie: Banana obierz ze skórki i pokrój na małe kawałki. Z pomocą blendera zmiksuj go na gładką masę. Do miski dodaj jogurt naturalny, zblendowanego banana oraz olej kokosowy (jeśli używasz) i zmiksuj ponownie, aż masa będzie jednolita i kremowa. jeżeli chcesz, możesz dodać odrobinę soku z cytryny. Gotową masę włóż do zamrażalnika. Lody możesz zrobić w foremkach lub zmrozić w szczelnym pojemniku. jeżeli lód nie chce wyjść z foremki, nie martwcie się, iż coś poszło nie tak. Włóżcie foremki pod ciepłą wodę, a za chwilę lód wyjdzie z nich bez problemu. Materiał został zaktualizowany przez redakcję w 2025 roku. Zobacz też: Placki ziemniaczane dla dzieci: od kiedy i jak je przygotować. Przepisy choćby dla niemowlaka Od kiedy szparagi dla niemowlaka? Większość rodziców podaje je za późno (przepisy) Bób dla niemowlaka: od kiedy i jak podawać? 5 przepisów lekkich dla brzuszka