Zanim kupisz slushy, zadaj jedno pytanie sprzedawcy. Lekarze ostrzegają przed zespołem intoksykacji

gazeta.pl 4 godzin temu
Zdjęcie: Shutterstock, autor: zer


Pozwalasz dziecku, aby w chodny dzień napiło się kolorowego slushy? Następnym razem dwa razy to przemyśl. Badacze biją na alarm: najmłodsi nie powinni ich spożywać, jeżeli zawierają glicerol. Zanim kupisz slushy swojemu maluchowi, zapytaj sprzedawcę, czym słodzony jest napój.
Napoje lodowe typu slushy stanowią zagrożenie, ponieważ w ich składzie znajduje się więcej glicerolu niż w innych produktach. Ten, wykorzystywany jako słodzik i stabilizator, ma zapewnić aksamitną konsystencję i intensywny smak. Glicerol zwiększa się, kiedy się go mrozi tak jak w przypadku napojów slushy.

REKLAMA





Choć w niewielkich ilościach nie jest składnikiem niebezpiecznym, jego nadmiar może prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych, takich jak: wstrząs organizmu, gwałtowny spadek poziomu cukru we krwi, utrata przytomności. O tym więcej napisano w najnowszym badaniu opublikowanym w czasopiśmie Archives of Disease in Childhood.


Zobacz wideo Czy słodycze rzeczywiście są tak złe? Dietetyczki rozwiewają wszelkie wątpliwości



Picie napojów slushy przez dzieci wywołuje niepożądane skutki
Naukowcy przeanalizowali przypadki 21 dzieci, które trafiły do szpitala po wypiciu napojów slushy, zawierających glicerol. Hospitalizacja pacjentów odbyła się w latach 2018-2024. W wielu przypadkach objawy pojawiły się już w ciągu godziny od spożycia. Dzieci, które trafiły do szpitala, skarżyły się na:

utratę przytomności;
wysoką kwasowość krwi;
drgawki;
gwałtownie obniżony poziom cukru.

Były także przypadki, które wymagały przeprowadzenia skanów mózgu. Jedno z badanych dzieci miało silne drgawki. Po leczeniu dzieci wróciły do zdrowia. Mimo to specjaliści apelują, aby nie lekceważyć skutków, jakie wywołuje picie slushy'ch. "Młodsze dzieci, zwłaszcza te poniżej ósmego roku życia, powinny unikać napojów z lodem kruszonym zawierających glicerol" - informują badacze i dodają:

Lekarze i rodzice powinni być świadomi tego ryzyka, a organy zdrowia publicznego powinny podjąć działania informacyjne.

Czy slushy bez glicerolu są bezpieczne?
Warto pamiętać, iż nie wszystkie napoje lodowe zawierają glicerol. Niektóre firmy, aby zapobiec całkowitemu zamarznięciu slushu, przez cały czas stosują zwykły cukier. Jednak bez odpowiedniego oznakowania na opakowaniach rodzice często nie mają świadomości, który produkt może być potencjalnie szkodliwy.



W 2023 roku Agencja ds. Standardów Żywności wydała nowe wytyczne dotyczące glicerolu w napojach lodowych. Zaleciła wówczas, by nie sprzedawać ich dzieciom poniżej czwartego roku życia. W przypadku zatrucia glicerolem może dojść do wstrząsu, hipoglikemii oraz utraty przytomności.
W obliczu rosnącej liczby przypadków eksperci apelują o wprowadzenie bardziej restrykcyjnych regulacji dotyczących stosowania glicerolu w napojach dla dzieci oraz lepszego oznakowania produktów.
Idź do oryginalnego materiału