1. Wielka Księga Zdolniachów – KLIMAT I POGODA
Co wspólnego mają pizza, bąki i błyskawice? Zaskakująco dużo – przynajmniej w tej książce! „Klimat i pogoda” to kolorowa, pełna eksperymentów i niespodzianek podróż po fascynującym świecie atmosfery. Mali badacze dowiedzą się, jak zbudować piec słoneczny z pudełka po pizzy, stworzyć błyskawicę w domowych warunkach i... jaki wpływ na klimat mają zwierzęce gazy. Czym adekwatnie różni się klimat od pogody? Czy drzewa potrafią chłodzić planetę? I jak zgadnąć, czy jutro będzie padać – bez sprawdzania aplikacji? Ta książka uczy, bawi i inspiruje do patrzenia w niebo z nową ciekawością.
2. Wielka Księga Zdolniachów – CIAŁO I UMYSŁ
Witajcie w najbardziej odlotowym laboratorium świata – własnym ciele! W tej książce młodzi odkrywcy razem z Czachosławem Kość-Uszko zanurzą się w tajemnice mózgu, jelit i wszystkiego pomiędzy. Jak sny pomagają posprzątać bałagan w głowie? Co się dzieje z kanapką po zjedzeniu? Skąd ta gęsia skórka, kiedy robi się zimno? I jak lekarstwa potrafią przekonać organizm, iż wszystko gra? „Ciało i umysł” to potężna dawka wiedzy, humoru i interaktywnych zadań, które nie tylko odpowiadają na dziecięce pytania, ale też rozbudzają jeszcze więcej ciekawości. Nauka jeszcze nigdy nie była tak zabawna.
3. Wspaniałe eksperymenty – FIZYKA, KUCHNIA I LUDZKIE CIAŁO
Seria „Wspaniałe eksperymenty” to nie tylko świetna zabawa dla dzieci, ale także wsparcie dla rodziców, którzy chcą w angażujący sposób rozwijać ciekawość swoich pociech. Książki bazują na edukacji STEAM (Science, Technology, Engineering, Art, Mathematics), rozwijając u dzieci w wieku 5–10 lat ciekawość świata, logiczne myślenie i kreatywność. Autorką serii jest Crystal Chatterton – była nauczycielka chemii, popularyzatorka nauki i autorka bloga Science Kiddo. Serię właśnie wzbogaciły trzy nowe tytuły: „Fizyka”, „Kuchnia”, „Ludzkie ciało”. Zawierają one ponad 100 prostych, ale efektownych eksperymentów, które można przeprowadzić w domu i samodzielnie odkrywać prawa fizyki, tajniki ludzkiego ciała i sekrety kuchennej alchemii.