Rozszerzanie diety. Zacznijmy już choćby od czwartego miesiąca
Pamiętajmy, iż najlepszym wyborem żywieniowym dla małego dziecka jest mleko mamy. Lekarze zalecają wyłączne karmienie piersią przez pierwszych sześć miesięcy życia dziecka (minimum przez cztery miesiące). W tym czasie niemowlę powinno otrzymywać wyłącznie mleko mamy. Co dalej? Warto rozszerza dietę po tym czasie. I najlepiej odwołać się do metod, które sprawdzały się już kiedyś. Nasze mamy nas tak karmiły, nasze babcie karmiły tak naszych rodziców. Jako jeden z pierwszych stałych produktów można dać maluchowi pieczywo. Ale jaki chleb wybrać? A może lepsza będzie bułka? Nie bójmy się glutenu! jeżeli dziecko nie ma nietolerancji pokarmowej, celiakii, śmiało możemy wprowadzać pieczywo do diety już od czwartego miesiąca życia. wybór pieczywa jest jednak ogromny.
REKLAMA
Zobacz wideo
Bułeczki z pieczarkową wkładką
Jaki chleb dla dziecka? A może bułka?
Świeży chleb czy bułka… Trudno się oprzeć, prawda? Podobnie do sprawy podchodzą nasze dzieci. Wyciągają małą rączkę, choć nie wiedzą jeszcze, jak smakuje dobre pieczywo. Zadbajmy o to, aby się nie zraziły. Wybierzmy to najlepsze. Nie musimy się martwić, pieczywo jest lekkostrawne, więc układ pokarmowy malucha bez problemu sobie z nim poradzi.
To, jaki chleb wybierzemy, zależy wyłącznie od nas. Jesteśmy przekonywani z różnych stron, iż najzdrowszym wyborem będzie pieczywo pełnoziarniste, ciemne. Ale, uwaga, wcale nie dla malucha! Dzieci będą miały problem z trawieniem takiego chleba. Lepiej podawać im pieczywo pszenne, a jeszcze lepiej z innej jasnej mąki. Możemy wybrać bułkę z mąki orkiszowej. Tu drobna podpowiedź, wskazówka rozpisana na poszczególne miesiące życia dziecka:
od 6. miesiąca życia – białe bułki pszenne lub orkiszowe, chałka,
od 6. miesiąca życia, ale wcześniejszym wprowadzeniu bułek, biały chleb pszenno-żytni,
od 12. miesiąca życia pieczywo z mąki jasnej pszennej lub pszennej i żytniej, ale już pełnoziarnistej,
od 12. miesiąca życia – pieczywo typu graham,
od 24. miesięcy życia – ciemne pieczywo, pełnoziarniste.